Vijesti i događaji

Agencija za policijsku podršku u saradnji sa IDDEAA-om implementirala korištenje SDH mreže

28.9.2023

Na osnovu postignutog dogovora između direktora Agencije za policijsku podršku, Envera Hadžiahmetovića i Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine, dr Almira Badnjevića, na sastanku održanom u Banja Luci 23.08.2023. godine, implementiran je projekt korištenja SDH mreže u Agenciji za policijsku podršku.

Radi se o posebnoj telekomunikacionoj mreži, koja omogućava da policijska tijela Bosne i Hercegovine na brz, efikasan i siguran način koriste baze podataka koje su u vlasništvu Agencije za policijsku podršku, a što u konačnici olakšava rad policijskih službenika i drugih korisnika baza na terenu.

Agencija za policijsku podršku će korištenjem SDH mreže moći sigurno i efikasno ustupati niz aplikacija i baza podataka koje je lično razvila za potrebe policijskih tijela, ali i drugih sigurnosnih organa u BiH, među kojima su najvažnije „Centralna evidencija podataka zaposlenih u policijskim tijelima BiH“, „Evidencija podataka o uniformama, oružju i pripadajućoj opremi“ i „Evidencija podataka o službenim vozilima policijskih tijela BiH“.

Želimo posebno da istaknemo razumijevanje i predusretljivost menadžmenta Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine koji je Agenciji za policijsku podršku omogućio pristup SDH mreži bez dodatnih ulaganja i osiguranja finansijskih sredstava.